Soorten vlees Vers vlees wordt rauw gegeven. Vanuit de natuur eten honden het ook op deze manier. Daarnaast blijven de voedingsstoffen aanwezig, die anders zullen verdwijnen als je vlees verhit door te koken of bakken bijvoorbeeld. Er zijn drie soorten vers vlees voeding; kant en klaar, samenstellen en prooidieren.
Kant en klaar KVV staat voor Kant en klaar vers vlees of Compleet vers vlees. Rauw spiervlees, organen en botten gemalen in een worstvorm. Deze vorm van vers vlees is compleet, hier hoeft niets aan worden toegevoegd. Bij bepaalde KVV-merken dien je wel met diersoorten af te wisselen. Dit is afhankelijk of er een premix in verwerkt is of niet. Bij een premix hoeft er in principe niet af te wisselen, al is dit wel aan te raden om verschillende natuurlijke voedingsstoffen binnen te krijgen. Bij KVV zonder premix voer je minimaal 4 diersoorten binnen 3 weken. Het voordeel aan KVV is dat het makkelijk is.
Het ziet eruit als een soort gehakt.
Er zijn grote prijs- en kwaliteitsverschillen in brokken en KVV. Het is niet zo dat KVV duurder of goedkoper is dan brokken, dat licht aan de merken die je vergelijkt.
Samenstellen Door zelf ongemalen vers vlees samen te stellen wordt in principe een prooidier nagebootst door spiervlees, vleesbot, orgaan en eventueel groente te combineren. Hier zijn meerdere methodes voor, NRV of BARF bijvoorbeeld. Met verschillende ingrediƫnten maak je zelf een menu om de maaltijden compleet te maken. Het voordeel van deze methode is dat honden hun tanden reinigen door te kauwen op ongemalen stukken vlees en je zelf bepaald wat er precies in het menu verwerkt wordt, je bent niet afhankelijk van KVV -fabrikanten.
Foto: Marty Gillissen
Prooidieren Prooidieren worden in zijn geheel gegeven, inclusief botten, alle organen en eventueel veren, haren of nagels bijvoorbeeld. Het is mogelijk een dier met vacht te geven, maar vaak zijn ze ook kaal verkrijgbaar. Een hele kip, konijn, haas, kwartel, duif, parelhoen, muis, eend, fazant of patrijs. Wilde dieren, zoals konijnen en hazen, dien je 3 weken in te vriezen op een temperatuur van -20 graden. Hierdoor verdwijnen eventuele ziektes en parasieten in de prooidieren.
Foto: Marty Gillissen
Wanneer is een maaltijd compleet? Versvlees hoort op 2 manieren compleet te zijn, de samenstelling en afwisseling.
Ten eerste dien je de juiste samenstelling van spiervlees, vleesbot en orgaan te geven. Wanneer je meer vleesbot geeft, wordt de ontlasting harder. Als je meer orgaan geeft, wordt de ontlasting dunner. KVV-merken hebben allemaal een andere samenstelling in spiervlees, bot en orgaan. Deze staan vermeld onder de merknamen bij het kopje KVV van deze website. Welke samenstelling het beste is, is afhankelijk van de hond. De ene hond heeft snel droge en harde ontlasting, waarbij je niet te veel vleesbot en/of meer orgaan kunt voeren. De andere hond heeft sneller dunnere ontlasting, waarbij je minder orgaan en/of meer vleesbot kunt voeren. Het is even uitproberen welke samenstelling het beste past bij je hond.
Ten tweede dien je 4 verschillende diersoorten (exclusief vis) te voeren binnen 3 weken. Het beste is om 4 verschillende soorten spiervlees, vleesbot en orgaan te geven. Dus als je bijvoorbeeld een merk KVV geeft waar alleen kippenbotten in verwerkt zijn, zou je dit kunnen afwisselen met een KVV-merk die het bot gebruikt van andere dieren, zoals eend, kalkoen, geit, paard, hert, parelhoen, fazant, kwartel, konijn of haas. Als een KVV-merk een premix bevat (dit zijn chemisch toegevoegde vitamines en mineralen) is het niet noodzakelijk om verschillende diersoorten te geven, omdat het vitaminepoeder de maaltijd compleet maakt. Maar het is absoluut aan te raden om wel af te wisselen, zodat je hond aan verschillende natuurlijke vitamines komt.
Combinatie vlees en brokken Vers vlees en brokken worden wel eens gecombineerd. Ik ben hier geen voorstander van, omdat het verteringsproces geheel anders is bij brokken dan bij vers vlees, wat maagproblemen kan veroorzaken wanneer dit tegelijkertijd gegeven wordt. Tevens profiteert de hond niet van alle voordelen aan vers vlees, als er brok naast gevoerd wordt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb