Informatie voor beginners

Wanneer voer je?

Bekijk resultaten

 

Hoeveel voeren?
Middelgrote en grote rassen:
2-4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
7-10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
10+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag

Kleine rassen:
2-4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-6 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
6-8 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
8+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag


Foto: Shira Serena van Felicita e Amore

Volwassen honden eten gemiddeld 2 tot 3 % van hun lichaamsgewicht per dag. Let wel op, de percentages zijn gemiddelde aannames. Elke hond is anders en heeft een langzamere of snellere stofwisseling. Er zijn veel pups die zelfs tot 10% nodig hebben, dus klem je niet te veel vast aan een bepaald gemiddelde. Er zijn 3 manieren waarop je dit kunt berekenen. Bij dit voorbeeld heeft een pup van 10 kilo 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag nodig.

Manier 1 =
Een pup van 10 kilo is het zelfde als 10.000 gram.
10.000 gram : 100 x 5 (hetelfde als 5%) = 500 gram voeding per dag (500 gram is hetzelfde als een halve kilo)
500 x 7 dagen = 3.500 gram voeding per week (3.500 gram is hetzelfde als 3.5 kilo)
500 x 30 dagen = 15.000 gram voeding per maand (15.000 gram is hetzelfde als 15 kilo)

Manier 2 =
10 kilo is hetzelfde als 10.000 gram
10.000 gram x 0.05 (hetzelfde als 5%) = 500 gram voeding per dag

Manier 3 =
10 kilo x 10 = 100 x 5 (%) = 500 gram voeding per dag

Wanneer is een hond te mager of te zwaar?
Je kunt na het berekenen van de theoretisch juiste hoeveelheid op het oog te voeren. Wordt de hond te zwaar, geef je minder voer. Wordt de hond te mager, geef je meer voer. Het ideale gewicht voor een hond is bereikt als je de ribben niet kuntzien, maar wel kuntvoelen met een platte hand. Zie je de ribben wel? Dan is de hond te mager. Kan je de ribben moeilijker voelen? Dan is je hond te zwaar.


Foto: M. Velders

Vasten
Je kunt ook één dag in de week de hond laten vasten door geen voeding te geven, alleen water. De voeding die je eigenlijk die dag zou geven verspreid je over andere dagen of je geeft de dag vóór de vastendag een dubbele portie. Door te vasten krijgt het lichaam rust, dan komt de vertering tot rust en kan het lichaam afvalstoffen verwijderen en geleden schade herstellen. Je kan de hond laten vasten om de natuur na te bootsen, wolven eten ook niet elke dag. Dit kan vanaf dat de hond 1 jaar is, maar niet bij drachtige en zogende honden. Niet elke hond kan vasten, sommige honden gaan gal braken door de lege maag of worden onrustig.


Wanneer voeren?
Een keuze is om de hond op een onverwacht moment te voeren. Als je een vast ritme aanhoudt, weet de hond wanneer hij zijn maaltijd verwacht. De hond gaat van nature gal aanmaken, om de verwachte maaltijd te verteren. Stel dat de verwachte maaltijd niet komt op dat moment, dan moet het gal er ook weer uit, omdat er geen voedsel verteerd hoeft te worden. Vandaar dat honden op zo'n moment vaak gal gaan spugen. Als een hond niet zou weten wanneer de maaltijd komt, wordt het gal niet automatisch aangemaakt en is er nooit een probleem als er wat tussen je voerschema komt, je bent daar niet meer afhankelijk van. In de natuur eten honden ook niet op een vast tijdstip iedere dag.


Foto: Paloma van Adinda Heungens

Afwisseling
Hoe meer afwisseling van merken en diersoorten, hoe beter, lekkerder en leuker voor de hond. Alle diersoorten bevatten een eigen mix van voedingsstoffen en aminozuren. Door meerdere diersoorten te voeren voorkom je tekorten van bepaalde stoffen.


Vanaf welke leeftijd?
Vers vlees is bestemd voor alle honden vanaf 3-4 weken oud, ook voor pups die nog bij de moeder zijn en op vers vlees worden afgespeend. Dit kan in combinatie met moedermelk. Sommige KVV-merken hebben een speciale puppyvariant hiervoor, waarbij het vlees nóg fijner is gemalen. Deze is bedoelt voor puppy's zonder tanden en minder sterke kaken. Als pups 4-6 weken oud zijn en (puppy)tanden krijgen, is elke KVV geschikt. Dan kun je zelfs langzaamaan zelf gaan samenstellen.

Foto: Daisy's Pride Duitse Pinschers

Foto: Chris Van de Vlasakker Eisenga