Informatie voor beginners

Wat voeg je toe aan een vers vlees maaltijd?

Bekijk resultaten

 

Aanvullend op vers vlees voeding kan je allerlei aanvullende dingen geven, zoals zuivel. Hiervoor gebruik ik naturel zuivel; karnemelk, geitenyoghurt, huttenkaas, magere kwark, yoghurt of griekse yoghurt bijvoorbeeld. Zolang het geen gewone melk is, of toevoegingen in zitten (zoals suikers in fruityoghurt, dit is slecht voor het gebit). Vooral in de zomer is dit lekker fris.

Bij zuivel of gemalen vlees kun je eenvoudig knoflook toevoegen en mengen. Parasieten zoals vlooien, teken en wormen houden niet van deze geur en blijven hierdoor op afstand. Ook helpt knoflook voor een goede weerstand. Je kunt knoflookpoeder uit een potje gebruiken of zelf verse knoflook persen. De maximale hoeveelheid is 1 teentje knoflook per 9 kilo lichaamsgewicht per dag. Wanneer de hond lichter is dan 9 kilo, kun je de hoeveelheid verdelen. Een hond van 3 kilo krijgt bijvoorbeeld 1 teentje knoflook per 3 dagen. Bij een groot teentje geeft je maximaal een half teentje. Er kunnen bloedarmoede en nierfalen ontstaan bij te veel knoflook.

Bij de zuivel en knoflook kun je koudgeslagen/koudgeslingerde honing toevoegen, wat ook bijdraagt aan de natuurlijke weerstand. Deze is verkrijgbaar bij reformwinkels of de tuinen (winkel). Alleen koudgeslagen of koudgeslingerde honing helpt voor de weerstand, geen gewone honing.
Op deze manier hoef je geen gebruik te maken van pipetjes, spray en andere chemische middelen wat erg hardnekkig is voor de parasieten, maar ook zeker voor de hond zelf.

Daarnaast geef ik soms een rauw ei, dit is ook goed voor een gezonde vacht. Je kunt 1 ei per week per 5 kilo lichaamsgewicht geven. Hier kan de schil bij gegeven worden als de hond dit lust. Gekookte eieren kunnen ook, maar dan zonder schil omdat gekookte schil scherp kan zijn. Gebakken ei is te vet om te geven.

Je kan ook een dag in de week vette vis geven (sardien, makreel, zalm, forel, haring en paling bijvoorbeeld), dit is gezond vanwege de omega-3 vetzuren. Sardien, panharing en horsmakreel zijn goede vissen om mee te beginnen. Vis wordt rauw gegeven, omdat gekookte graten hard en scherp zijn wat gevaarlijk is (net als gekookt bot dat gaat splinteren). In witvis (Wijting, kabeljauw, schelvis en knorhaan bijvoorbeeld) zitten weinig voedingsstoffen en de graten zijn alleen bedoelt voor honden die vaker rauwe vis gegeten hebben. Vis kan ook uit blik gegeven worden. Dit wordt gezien als een tussendoortje. Vis uit blik kan op waterbasis of olijfoliebasis gegeven worden, de andere olie├źn en soja bevatten te veel omega 6 vetzuren. Vis uit Zoetwatervis en zalm moet ook minimaal 10 dagen ingevoren zijn geweest tegen de parasieten. Ingewanden kun je het beste erin laten zitten. Van tonijn mag niet te veel gegeven worden, in verband met kwik. Zalmgraat en zalmkop zijn bestemd voor honden die vaker vis hebben gegeten, de ogen en hersenen uit een viskop bevateen veel vitamines en mineralen.

Foto: Marty Gillissen

Een penslap geven is ook een goede optie. Je hebt vuile pens waarbij de maaginhoud vastkleefd aan de pens. Bij schone pens is dit schoongespoeld. De mensen die de NRV methode aanhangen zien een penslap als een complete dagmaaltijd. Volgens de BARF methode is het toegevoegde orgaan in een complete maaltijd. Een penslap is goed voor de darmflora en reinigd het gebit. Dit komt doordat het erg taai is en de hond daarom hard moet kauwen, dit is een uitdaging voor de hond. Het stinkt enorm, houd hier rekening mee.

Foto: Faya van Sammy

Wat ook leuk is om aan je hond te geven is een kong. Het is een bezigheid voor de hond. Boven en onderin de kong zit een opening. Aan de onderkant (de grote opening) kun je plakkerig lekkers in proppen, met de taak aan de hond dit er uit te krijgen met de tong of door er op te bijten. Het kan eventjes duren voordat de gehele vulling eruit gevist is. Je kunt een kong bijvoorbeeld geven als je van huis gaat of de hond wil plezieren met een activiteit.
Een kong kun je vullen met bijvoorbeeld smeerkaas, kwark of KVV, zolang het plakt en het een uitdaging is het eruit te krijgen met de tong. Wat ook lekker is in de zomer, om zuivel in de kong vullen, folie er omheen wikkelen en in de vriezer leggen. Dan is het een soort ijsje en lekker fris in het zomerseizoen.
Er is een zwarte, rode, blauwe en roze variant van de kong. De zwarte variant is voor honden met sterke tanden en kaken die het alledaagse speelgoed snel kapot maken. De rode kong is de normale variant voor een volwassen gebit. De roze en blauwe kong is van zachter rubber gemaakt, speciaal voor de puppytanden. Deze kong zal sneller kapot gemaakt worden door een volwassen hond. De kong is ook in verschillende formaten verkrijgbaar, naar de formaten van verschillende grootte van honden.

Maak jouw eigen website met JouwWeb